Släkten får veta

Jo, farfar fylle år igår så självklart var det kalas. Frågan kom upp om jag skulle kunna springa o-ringen i sälen nästa år och om jag hade bokat stuga. Svaret blev nej eftersom jag opereras. Det känns konstigt jag opereras, jag ska opereras. Det känns så abstrakt. Så då var det självklart "yey kolla på min deformerade rygg" typ. Nu ska jag fortsätta mot min abstrakta framttid.

Pulsträning

Ikväll var jag och pappa ute för att ta reda på min maxpuls. 214 blev det och det är inte så illa!
Har också tillbringat dagen med att "jobba". Då menar jag stå framför tvn och stryka och skänga i en tvätt då och då. Betalar bättre än kommunen OCH jag kan kolla på tv samtidigt. Nice!
Ikväll blir en tidig kväll. Tänkte att jag skulle gå upp hyfsat tidigt imorgon. Nu blir det scrabble!

Del 3

Det här är ett pågående projekt. Det betyder altså att jag är öppen för förslag. Det kommer inte att sätta hjärnspöken i mitt huvud utan jag kommer antagligen bara barmhärtigt dissa ditt förslag men vem vet.

 Hon satt på kontoret och tog fram den något skrynkliga, vita servetten ur sin handväska. Hon hade klottrat ner sitt mobil nummer på en servett, han hade följt hennes exempel. Hon studerade nummret noga. Hon blev överraskad av att hans handstil var så prydlig.
Nu satt hon här och funderade på om hon skulle ringa honom eller inte. Hon bestämde sig för det senare. Att ringa dagen efter skulle verka lite för desperat kanske. Nej, hon skulle minsann vänta tills han ringde.
Hon avslutade till sitt journalskrivande, tog sin jacka, sa hejdå till sina kollegor i förbifarten och promenerade till parkeringen.
Det var inte långt mellan hennes jobb och dagiset men när hon åkte på morgonen hade det regnat så hon hade tagit bilen. I vanliga fall uppmuntrade hon vardagsmotion, speciellt för sina patienter men hon antog att ingen lever som man lär.

Gruset knastrade under däcken när hon svängde upp på dagisets parkering. Hon gick med van steg mot porten på den stora tegelbyggnaden. Anja rusde mot henne så fort hon kom innanför dörren. Det var inte så att dottern inte trivdes på dagis, inte alls, men ofta brukade hon sitta och vänta i hallen på att hon skulle komma.
Jenny fick ofta dåligt samvete över det. Nästan alla barn hade redan blivit hämtade vid fyra tiden medan hon själv inte kunde komma ifrån jobbet förrens fem ibland sex. Hon hade funderat på att gå ner i tid men fick det inte att gå ihop ekonomiskt. De hade i alla fall frukosten tillsammans. På morgonen hade de verkligen tid att sitta ner och prata.
Idag var hon det sista barnet att bli hämtat. Både hon och Fröken var påklädda och klara. Imorgon, imorgon skulle hon vara här klockan halv 5 tänkte hon för sig själv medans Anja glatt pratade på om dagens händelser.

Del 2

Han hade sett henne i hörnet vid fönstret på ett kafé. Han hade satt sig och trots att hon verkat kylig i början hade hon snabbt mjuknat och blivit så trevlig att hon glömt att presentera sig. Han hade frågat om hennes namn som visade sig vara Jenny Myrén och hon var sjukgymnast.
Jenny Myrén, han smakade på namnet. Det klädde henne. Hennes blonda hår var kortklippt fast med en lång lugg, frisyren såg väldigt modern ut men nu när han tänkte efter borde den vara ganska opraktisk med hennes yrke. Hon hade isblå ögon och en vältränad men ändå kvinnlig figur. Hon hade kvinnliga drag överhuvudtaget med höga kindben och långa slanka ben. Hon var riktigt snygg det rådde det inga tvivel om. Någon ring på hennes finger hade han inte sett heller.
Han var inte ute efter något förhållande, absolut inte. Inte heller någon engångs grej. På något sätt hade han bara känt sig dragen till henne. En impuls hade träffat honom och sagt; Gå fram och sätt dig hos henne, hon ser trevlig ut, det är rätt. Så hade han också gjort.
I början hade samtalet varit lite stelt men det flöt ganska snabbt på och de visade sig att de hade gemensamma intressen. De gillade friluftsliv och natur båda två. Skidåkning var en annan sak de hade gemensamt även om hon hade erkännt att det var ett par år sedan sist.
Hon hade föreslagit att de skulle träffas igen. Först hade han tvekat men sedan sagt ja. Som ny i stan behövde man vänner, för vem hade sagt att hon eller han för den delen ville något mer.
Jens var inte redo för ett förhållande. Han hade tänkt på det innan han flyttade och kommit fram till att det bästa vore om han kunde slå sig till ro innan han gav sig in i ett förhållande. Det skulle förstås vara om han verkligen kände sig redo. Tankarna började flyta iväg, han känd återigen den bekanta klumpen när han tänkte på det.
Han minndes det som igår, samtalet som vänt hanns liv uppochner.
Han hade precis avslutat sin lunch bestående av en mager kyckligsallad med dressing. Lite tomater låg kvar på talriken tillsammans med några ruccolablad när tandsköterskan Gunilla försiktigt hade knackat på dörren. Han hade bett henne att komma in och hon sa att han hade ett brådskande telefonsamtal på linje 2. Han hade sträckt sig mot telefonen i lunchrummet och sedan suttit helt tyst, inkapabelt till att prata.
Det var en läkare på universitetsjukhuset som ringde. Hans fru Lena hade varit med i en bilolycka och de ville att han skulle komma dit på en gång. Efter en stunds tystnad frågade han om hon levde men allt han fick till svar var att de arbetade med henne just nu och att borde komma till sjukhuset. Han frågade om barnet, hur var det med barnet? undrade han. Det hade blivit en liten stunds tystnad innan läkarn hade sagt, vilket barn?
Han hade svurit tyst för sig själv. De var ju för fan läkare, hur kunde de inte märkt att hon var gravid. Förvisso var hon bara i tionde veckan och inte varit hos barnmoskan än men ändå. Men det som oroade han mest var förstås Lenas tillstånd, skulle hon klara sig?
Han verkade inte få några klara svar av läkarn som hela tiden verkade be honom komma dit.
Jens minndes inte mycket av resan till sjukhuset men bilden från när han klev in på akuten var klar.
Det var ganska tomt i akutens väntsal. Han gick med snabba bestämda steg fram till luckan och kvinnan bakom öppnade snabbt. Med anfådd röst hade han sagt,
 - Mitt namn är Jens Karlsson min fru Lena Karlsson är här hon var med i en bilolycka. Det hade låtit så overkligt när han sagt orden. Han var fortfarande i chock och kunde inte riktigt acceptera det.
Kvinnan hade bett honom slå sig ner i väntrummet. Han gick med tunga steg mot en tom stol.Kvinnan hade bett honom slå sig ner i väntrummet. Han gick med tunga steg mot en tom stol och satte sig ner.
Det tog säkert bara 10 minuter innan en sköterska ropade hans namn men det kändes som en evighet.
De gick längs en lång korridor och han visade in honom i ett samtalsrum.
Rummet var litet men fint inrett. Väggarna var i en milg grön ton och två beiga soffor stod mittemot varandra i mitten av rummet. På ett soffbord stod en låda med näsdukar och precis när han noterat det knackade det på dörren.
In steg en man i 50års åldern. Han hade mörkt hår med vissa grå inslag. Tätt efter kom två läkare som han antog var AT-läkare. Han presenterade sig och fortsatte sedan,
 - Lena var med i en frontalkrock. En rattfull förare körde på fel sida av vägen och hon hade ingen chans att veja.
När hon kom hit var hon medvetslös och hade massiva inre blödningar. Vi arbetade med henne i timmar och  gjorde allt vi kunde men tyvärr kunde vi inte rädda henne.
 - NEJ! han hade rest på sig i en häftigt rörelse. Det här är inte sant! känslorna välde inom honom och tårarna rann ner för hans kinder. Han brydde sig inte.
Den kvinnliga AT-läkarn sträckte lådan med näsdukar mot honom. Han tog en och tårkade tårarna samtidigt som han satte sig ner igen. Läkarn fortsatte,
 - Barnet dog antagligen direkt i kraschen och Lena kände ingen smärta och ingen rädsla eftersom hon varit medvetslös hela tiden.
Jens kände sig illamående. Det var inte så här det skulle bli. De skulle ju få ett barn och de kollade ju på hus. Han kände kväljningarna och han hann bara vända sig mot papperskorgen brevid innan hela lunchen kom upp.
Senare hade han fått komma in och se Lenas kropp. Hon låg där så fridfull. Det såg nästan ut som att hon sov.
 - Ska du med eller? sa buss chauffören och tittade frågande på honom. Jens väcktes ur minnena med ett ryck och han klev på bussen. Bilden på Lena satt fortfarande fast på näthinnan när bussen rullade iväg.

Del 1

Jenny tittade ut genom caféts stora fönster samtidigt som hon lyfte den vita koppen framför henne och tog en klunk av kaffet. Det var varmt och smakade beskt, alldeles för beskt för hennes smak men hon orkade inte bry sig. Det var första gången på länge hon hade haft tid att sitta ner på ett kafé och äta frukost. Jobbet hade varit stressigt och skilsmässan hade verkligen tärt på henne trots att det var över ett år sedan tänke hon fortfarande på hur livet skulle varit om de fortfarande varit gifta. Förvisso var de fortfarande vänner men om de inte hade haft Anja skulle de antagligen inte pratat med varanda alls. Anja, hon var verkligen höjdpunkten i hennes liv,  den lilla 5 åriga solen som aldrig slutade skina. Snart skulle hon hämta henne hos Mats. Det hade hon gjort många gånger förr och varje gång var det samma sak. Hon ringde på dörrklockan och Anja kom rusande in i hennes famn. När hon satt där på kafét kunde hon nästan känna hennes doft och blonda lockar mot huden. Mats och hon brukade byta några artighetsfraser för att sedan säga hejdå och se varandra om två veckor. Varannan helg var hon där och hon stortrivdes i den stora villan. Mats och hans nya sambo Diana brukade ofta hitta på extra roliga saker med Anja. En gång hade de åkt till Gotland över helgen eller så brukade de bada i den nya simhallen. Anja kom ofta hem och berättade om äventyren pappa och Diana tagit med henne ut på men Jenny var inte avundssjuk på allt de gjorde tillsammans. Hon var ju inte hos Mats så ofta och Anja såg Jennys lägenhet som hem. Hos pappa var hos pappa som hon brukade säga fast Jennys lilla 3:a, det var hemma det.
Jenny tog en stor tugga av räksmörgåsen och kände smaken av räkor, dill och majonäs i gommen. Hennes dagdrömmar avbröts av en främlings klara stämma.
 - Hej, är det upptaget här? sa han samtidigt som han gjorde en gest med handen mot den tomma stolen mittemot hennes.
Hon tvekade men kafét var så litet så det skulle vara lätt att upptäcka om platsen inte var upptagen. Dessutom måste han ha varit frestad av hennes sällskap eftersom det bara satt ett pensionärspar tre bord ifrån hennes. Annars var det helt tomt.
 - Nej, det är ledigt. Hon märkte att hennes röst lät något irriterad och skyndade sig därför att le innan hon fortsatte,
 - Slå dig ner bara. Hon log igen. Leendet var stelt och ansträngde sig för att dölja irritationen över denna främmande man som förstöde hennens frukost med sin blotta närvaro.
Han log mot henne. Ett vänligt leende men bländvita, jämna tänder. Hans hår var brunt, något solblekt, antagligen efter sommarens solbad och aningen rufsigt fast ändå välvårdat. Han var klädd i en ljusblå pikétröja och ett par slitna mörka jeans.
 - Jens. Han sträckte fram handen och hon tog den. Han fortsatte,
 - Jag är ny i stan. Flyttade hit nu i helgen. Jag är från Linköping.
Egentligen hade hon ingen större lust att inleda ett samtal med främlingen som förstört hennes frukost men på något konstigt vi kände hon sig dragen till honom, han kanske till och med flörtade lite med henne.
 - Vad för dig hit då? Familj? Semester? Jobb?
 - Det sista. Jag är tandläkare.
Det förklarade det snygga leendet tänkte Jenny och hon funderade på att säga det högt men han fortsatte,
 - Det verkar som en trevlig stad. Förvisso har jag ju inte sett så mycket av den men det jag har sett är otroligt härligt. Han log igen. Jenny kände sig generad när hon mötte hans varma blick, så generad att hon var tvungen att vika undan men blicken. Kinderna blev röda och varma.
 - Jo, det är väldigt fint här. Hon kände hur det hettade mer.
 - Vad jobbar du med?


Fortsättning följer...

Tillbaka till verkligheten

Idag och igår var verkligen ett uppvaknade. Midsommar på Böda var som en isolerad ö där det var enkelt att stänga ute omvärlden, bara tänka på nuet och det största problemet var vilken resturang vi skulle äta middag på. Det var en befrielse att komma dit, att kunna släppa alla tankar. Hemvägen var en annan femma. Samtidigt som vi åkte över bron började jag tänka på allt jag släppt. Det var som att det låg kvar på bron och jag plockade upp det när vi passerade. Alla problem och beskymmer sköljde över mig som en våg på sandstranden och de var tillbaka lika snabbt som de för några dagar försvunnit. Jag är ändå tacksam, tacksam att jag fick ett par dagars lättnad, en befriande känsla, som att vara barn.


Kritik

Jag har mottagit endel kritik om gårdagens inlägg. Tydligen hade jag utelämnat att jag såg en naken man på stranden 2 ggr som bakade naken ut i havet samtidigt som han tittade på oss och en viss person som dundrade in i tältet och stångade mig...

Midsommar tankar

  • Jag har kommit på att jag älskar saltvattenhår och sandstränder
  • Jag är otroligt trött på blåbärsris
  • Jag har världens största hjärtformade skoskavsblåsan under foten
  • Böda är inte så tokigt
  • fast nästa år bär det antagligen av till köpingsvik

Pinsamt

Jag märke just att den mest spelade låten på min dator är Botten Anna. Pinsamt värre...
Det är faktiskt inte jag!

Sjuk

Jag hatar att vara sjuk!
Snoret rinner och man får träningsvärk i magen av att hosta konstant.
Hoppas set är bättre imorgon.

insikt

Det är ganska konstigt att känna att livet faktiskt går vidare trots att jag om ett år kommer att hålla på med rehablitering men snart kommer att vara restriktionsfri om allt går bra. Jag antar att det är för att allt än så länge är diffust och jag egentligen inte vet när jag kommer opereras.
Men livet går vidare, i alla fall för nu...

Innan allting tar slut

Moderna tankar om varandra
och Du liknar ingen annan
Antika löften som Vi blandar
tills Vi båda slutat andas
luften omkring...

Är Du lycklig nu?
Är Du lycklig nu?
Är Du lycklig nu?

Har Vi tid
innan allting tar slut?
Äntligen har Jag hittat orden
& Jag hittar Dina händer
under bordet
Vi hinner bli något stort än
Växa några meter
innan sommaren
blir oktober...

Det ligger tomhylsor i parken
Våra fötter är en meter
över marken
Jag visste att
Du skulle bli stark sen
Min hand i Din hand
när kapporna
vänder efter vinden...

/J.Berg

H-by dagen light

Blev faktiskt lyckad fast tidig.

Skolavslutning

Sista dagen i nian, sista gången man ser alla, alltingen sista.
Det var med blandade känslor vi slutade idag, verkligen.
Blommor, tårar, foton, skratt och kramar.
Ord som kom ihåg mig.

Kom ihåg mig då.

Bakfylla

 - Bakfyllan måste vara djävulens påfund.

Fortsättning följer...

Vi fortsätter med föreställningar men ikväll klockan 7 är den sista, så sumpa inte chansen.
Efter det är det suck...

PREMIÄR

Idag klockan 9.25 hade musikalen permiär.
Jag ska inte försköna det hela, dels för att jag inte såg något, dels för att det inte var så illa.
Vår sans i första föreställningen däremot var katastrof, dels för att det inte fanns någon mikrofon och O kom in en takt för sent.
Andra gången gick det bättre. Riktigt bra faktiskt fast vi får väl se imorgon...

Jag säger bara...

GENERALREPETION!

det är förjävligt

Sola

Idag har jag legat och latat mig på balkongen i solen. Jag lånade en utav pappas ljudböcker och började lyssna. Det var ganska skönt att kunna lyssna på boken istället för att behhöva hålla i boken, kisa med ögonen och läsa.
Men jag har gjort lite nytta. Jag har en för lite garderob märkte jag idag. Eller som min kära mor väljer att uttrycka det, du har för mycket kläder. Det kommer från en kvinna som senast idag flyttade över kläder till linnegarderoben för att hon inte har plats. Så det blev en utrensing på mycket kläder från förra sommaren och jag följde min mammas exempe och snodde två hyllor i linnegarderoben.

Idag har jag försökt att hålla mig borta från hela skolios/operation/rygg grejen. Trots seriösa försök har jag inte lyckats särskillt väl.

Fortfarande i förnekelse

Dagens känsla

Likgiltighet

Vad är skolios?

Jag antar att jag har samlat mig lite från gårdagen chock och änkte därför skriva lite om va skolios är.

Idiopatisk skolios är inte en sjukdom eller ett handikapp. Egentligen kan man säga att det är en uteslutnings diagnos efter som man inte vet vad det beror på(Idiopatisk=utan känd orsak).
Skolios kan också bero på olika nerologiska sjukdomar, kotmissbildningar, benlängsskillnad o.s.v.

Skolios innebär att ryggen är krökt i sidled om man betraktar den bakifrån och det är mest flickor som drabbas av behandlingskrävande skolios.

De flesta skolioser kräver ingen behandlig utan kontrolleras enbart under tillväxttiden ungefär en gång i havåret.
Om kröken fortsätter att öka finns det två behandlingsalternativ; Korsett och Operation.

Korsett kan bara användas om man fortfarande växer och syftet är att stoppa ryggen från att krökas mer. En skolios över 40-45grader kan oftast inte bli hjälpt med korsett behandling.

Om kröken överstiger 45grader eller om den fortsätter att öka trots korsettbehandling övervägs operation.
Det är flera faktorer utöver kurvans storlek som spelar in, bl.a. ålder, orsak och var kröken sitter.
Operation innebär att man stelopererar den del av ryggen som är mest krökt med hjälp av stag, krokar och skruvar.
Målet är att förhindra att kröken ökar och delvis korrigera den.

Vanligtvis brukar en skolios under 45grader sluta att öka när man slutar växa, men så var det ju uppenbarligen inte i mitt fall. På 9 månader ökade min skolios 21 grader trots att jag inte växt en enda centimeter.
Så nu väntar jag på operation.
Om jag säger att gårdagen var chock är idag...

Förnekelse

Klokt barn

När man blit gammal ruttnar hjärnan, det är därför man får grått hår - Kolokt barn

Skoliosoperation

Har suttit här och försök skriva ihop ett vettigt inlägg om idag men jag måste säga att det är svårt. Det är som att det blir mer verkligt när jag skriver ner det.
Idag var jag på röntgen och ortopeden i Kalmar. Som vanligt fick jag en mycket tunn sexig rock storlek unisex XXXL fast jag kom på ett knep den här gången för att få den att sitta fast, yey för mig.
När jag var uppe på ortopeden fick jag träffa en ny läkare, ingen aning varför men jag antar att man inte får välja sin ortoped.
Han klickade upp bilderna på datorn och jag fick se skillnaden från i höstas. Det hade ökat från 31grader till 52grader på 9månader! Vilket är mycket och det syntes, definitivt. Han sa att han skulle skriva en remiss till Linköping och att om jag hade några frågor skulle han försöka besvara dem men att de i Linköping antagligen skulle kunna göra det bättre. Han sa att de antagligen skulle råda mig till att opereras. Så jag fick reda på att det inte är nått hinder för mig att hoppa bungy jump men att jag inte kan göra det efter operationen så jag får väl passa på nu.
Så här vet jag inte riktigt vad jag känner. På ett sätt är jag skälvklart både arg, ledsen och uppgiven men samtidigt är jag glad och det känns bra att det görs något åt det. Ja, undra hur det känns imorgon när jag får smälta dagens händelser.

Jag har lagt till en ny kategori, skolios där jag tänker skriva om ja, skolios helt enkelt.

Ridå upp

Idag skulle vi en en gång repetera musikalen rätt igenom. Vi kommer fram till ett ställe där vi akulle dra ridån och så går den inte igen helt! Alla som sitter och kollar ser tydligt att det faktiskt är i början av ridån som felet sitter. Strömer ropar på Toffe och Toffe tittar ut genom den hyfsat breda öppningen i ridån. Strömer undrar om vaktmästarn inte fixat den är trots att svaret är mycket uppenbart, sedan ber han Toffe att fixa till det. Toffe tittar upp och försöker fixa det från sin position i mitten trots att alla i "publiken" någont demonstrativt pekar upp mot felet som är på andra sidan av ridån. Toffe fattar inte i alla fall och det slutar med att rollerna får läsa sina roller med ridån fördragen tills scen 5 då Toffe demonstrativt tar tag i ridån och drar bort den.

Brun och glad

Det är ett bra ordspråk som syster V brukar använda. Jag borde använda det mer.

Natioldagen

Jag förstår inte varför vi svenskar firar nationaldagen överhuvudtaget(<--notera). Ingne gör något specieltt ändå. Kolla på norrmännen, de förtjänar att vara lediga på sin nationaldag.

Symetri

Jag har kommit på att jag gillar symetriska saker och att jag ogillar osymeteriska saker.
SYMETRI! :D

Pasta Carbonara

Jag tittar för mycket på tv, jag vet men ibland kan det vara till nytta. Igår såg ja på Jamie Oliver på 5an och snappade upp ett gott recept som jag lagade. Har visserligen lagat Carbornara innan men aldrig med zuccini i så det blev jätte gott. MUMS! och mamma och pappa blev glada.

Två saker på S

Dagen har i huvudsak bestått av två saker, sims och sol. Dels för att jag är lat och har inte orkat ta mig för något, dels för att jag inte har någon större lust att ta mig för något som att t.ex. träna eller måla listerna som jag har lovat att jag ska göra. Men träning pallar jag faktiskt inte, speciellt inte efter veckans dans. Det kan möjligtvis bli en joggingrunda om det inte blir för varmt så jag vill somna i min brassestol på balkongen igen för då tänker jag göra det! Och ja, jag kan erkänna Cecilia, jag är lat! och jag börjar få stolthetskänslor över det (positivt?).

Se upp världen!
Jag heter Elin och jag är inte rädd för att säga att jag är LAT längre!


Till Simon

Han har tydligen åsikter om hur ofta jag uppdaterar min blogg så det här inlägget är helt tillängnat honom.
Som jag nu har nänmt för Simon har händelserna i veckan sett ganska lika ut. Jag har sytt lite på morgon, dansat, dansat och åter dansat. Vi har snart klarat av halva låten om alla bara kunde öva och lära sig det som vi ska till på måndag vore ju bra också men, men... Och tja, det är vad min vecka har bestått av. Skillnaden från början av veckan är att jag är as trött och inte orkar göra något, har ont i princip alla delar av kroppen och är sllmänt utpumpad fast ändå god och glad, typ så som man föreställer sig en tjock tant.

Så Simon här får du ett ärligt svar, jag har inte uppdaterat min blogg för att jag är en orkeslös, tjock tant som är go och glad.

Idag lyssnar jag på:
Musikallåten som vi övar dans till som tills vidare får bli hemlig